Radosne życie w Ornecie - Strona 2 - Forum Ornecianki
Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT:

Odp: Radosne życie w Ornecie 2011/11/15 20:34 #11

• ewa
  • ewa Avatar
  • Wylogowany
  • Admin
  • Otrzymane podziękowania: 21

Robcio.... napisał: Co do kasy unijnej czy dla instytucji pozarządowych ( z urzędów marszałkowskich , centralnych , ministerstw) to bardzo smaczny kąsek. Brak fachowości i doświadczenia gubi.

W UM Orneta aż jedna osoba pracuje nad środkami z UE i pewnie zarabia tylko 1/3 tego co np sekretarz gminy :( Druga bariera to brak środków własnych gminy a np stanowisko sekretarz gminy jest obligatoryjne więc trzeba je utrzymywać z "urzędu" co nas rocznie nieźle kosztuje. Oczywiście było o tym na forum po co nam stanowisko sekretarza.

Robcio.... napisał: Proszę o rozwnięcie pozytywu: samorząd mysli o strefie. Bardzo ciekaw tego pomysłu.

To był jeden z głównych pomysłów z jakim I. Popiel startował do wyborów. Jak na razie to jest duża szansa na szczęśliwe zakończenie tego "marzenia" co w dużej mierze jest zasługą tej jednej osoby w gminie od dotacji. Jeśli uda się wybudować strefę i podłączyć ją do Warmińsko- Mazurskiej Strefy Ekonomicznej S.A. to będzie naprawdę duży sukces. Ale..... tu też nie jest tak różowo. Pomyśl któremu orneckiemu przedsiębiorcy marzy się nowa konkurencja w mieście ? A taka się pojawi jeśli powstanie strefa. Nie ma róży bez kolców.

Więcej informacji na stronie urzędu:
www.orneta.pl/aktualnosci/368/

Proszę Zaloguj , aby dołączyć do konwersacji.

Odp: Radosne życie w Ornecie 2011/11/15 21:32 #12

• Robcio....
  • Robcio.... Avatar
  • Gość
Dobrze wiedzieć , ze w Ornecie jest ktos kto zna sie na funduszach. Prosze o namiar. Mam kilka pomysółów i pewnie , ze skorzystam z pomocy. Na razie korzystałem z speców w Elblagu.
Co do strefy to wydaje się , że jest to pierwszy krok. Uzbrojenie terenu to dopiero baza aby inwestorzy zaczęli działać. Czy pojawi się konkurencja? Pewnie , że tak jesli będzie tańsza i operwowała większa ilością produktu w jakims segmencie usługowo hamdlowym.. Myślę , że raczej "zalew" chińskich inwestorów też nam nie grozi. Jeżli rodzima sfera przedsiębiorców ma stworzyc konkurencję to w jakiej dziedzinie? Tak sporo przemysłu to w Ornecie nie ma. Przemysł maszynowy nie wejdzie bo Dobre Miasto zbyt blisko z dobrą infastrukturą, szegment magazynowo biurowy być może ale raczej nie zejdą z cenami poniżej cen hurtowych towrów oferowanych przez istniejace hurtownie, dodatkowe centra handlowe nie powstaną bo na tak małą społecznośc to przesada i strata kasy, ....Opinia moja jest jako laika z dzidziny biznesu, więc jeśli napisałem jakies dysdymały :) prosze o sprostowanie. Thx.
Nie wiem jak przebiegało zebranie potencjalnych inwestorów zorganizowane przez Burmistrza. Może tam urodziły sie ciekawe pomysły?To spotaknai ludzui interesu lokalnej polityki. Może wiesz coś na ten temat? Cóż, nowe inwestycje to szansa przede wszystkim na zatrudnienie no dochód dla miasta . Czy aby nie widzisz tej szansy w zbyt czarnych barwach?

Odp: Radosne życie w Ornecie 2011/11/15 22:18 #13

• ewa
  • ewa Avatar
  • Wylogowany
  • Admin
  • Otrzymane podziękowania: 21
Źle mnie pan zrozumiał Panie Robercie. Pani od dotacji nie jest od pomocy dla mieszkańców. Zajmuje się pozyskiwaniem środków dla gminy. Zresztą bardzo skutecznie. Jeden z nielicznych przykładów właściwych osób na właściwym miejscu.

O strefie to nie moja opinia, po prostu trochę rozmawia się z ludźmi. A zresztą to raczej oferta dla inwestorów z zewnątrz. Nie mogłam być na spotkaniu informacyjnym, miesięczne dziecko nie pozwoliło ;)

REKLAMA

Odp: Radosne życie w Ornecie 2011/11/17 15:03 #14

• głos rozsądku
  • głos rozsądku Avatar
  • Gość
To post sponsorowany przez burmistrza ornety czy jak. Jakie radosne życie. Ludzie obudźcie się. Władza myśli tylko o własnych czterech literach. Może oni mają radosne życie bo na pewno nie zwykli obywatele.

Odp: Radosne życie w Ornecie 2011/12/04 14:21 #15

• parobek
  • parobek Avatar
  • Gość

głos rozsądku napisał: To post sponsorowany przez burmistrza ornety czy jak. Jakie radosne życie. Ludzie obudźcie się. Władza myśli tylko o własnych czterech literach. Może oni mają radosne życie bo na pewno nie zwykli obywatele.

W małych miastach, dużych miastach jest jak z krasulą, kto się umiał ustawić przy cycku, ten ma mleko, a kto się dał wypchnąć do ogona, gówno w garści.

Odp: Radosne życie w Ornecie 2011/12/13 16:37 #16

• kiderka
  • kiderka Avatar
  • Gość
gówno w garści....hm..( ! + ? ) Jest w Ornecie ulica krzywa.....A Jest w Ornecie ulica remontowana (sypią żwir +cement i czekają śniegu) Jest w Ornecie dużo mioteł......czekają??? Nie nie czekają........wiszą. Prawdziwe lapidarium. Kto pierwszy pozbiera !!!

• Strona:
  • 1
  • 2