Rok 1807 w okolicy Ornety - Strona 2 - Forum Ornecianki
Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT:

Re: Rok 1807 w oklicy Ornety 2010/03/31 20:47 #11

• Robert1
  • Robert1 Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Młody stażem
  • Otrzymane podziękowania: 0

Gość napisał:

ziutek napisał:
5 lutego cesarz przekroczył Pasłękę - pod całkowicie dziś zapomnianą miejscowością "napoleońską" Dąbrówką ( Deppen ) - po prawej stronie rzeki. Właśnie w Dąbrówce otrzymał wiadomość o ruchach korpusu pruskiego generała L' Estocqa. Prusacy maszerowali z Morąga. Ponieważ most w Dąbrówce był obsadzony przez Francuzów przeszli Pasłękę pod Spędami.

nie jestem pewien czy to chodzi o tą Dąbrówkę :?: na mapie z 1937 nasza Dąbrówka nosi nazwę kl. Damerau

Chodzi o Dąbrówkę w gminie Światki obecnie jest to wioska Kalisty/Dąbrówka

Re: Rok 1807 w oklicy Ornety 2010/03/31 22:16 #12

• Anonymous
  • Anonymous Avatar
  • Gość

ziutek napisał: Z nocy z 5 na 6 lutego cesarz odpoczywał na plebani w Lubominie u księdza Piotra Masutha.

Którą drogą Napoleon przybył od Lubomina ?

Moja opinia na tak postawione pytanie brzmi : na pewno nie drogą powietrzną bo nie miał Concorde. Drogą żelazną też tam nie dotarł bo musiałby ją położyć. Drogą wodną być może przypłynął ( pokój zawarty w TYŁŻY)

Re: Rok 1807 w oklicy Ornety 2010/03/31 22:23 #13

• Anonymous
  • Anonymous Avatar
  • Gość

ziutek napisał: Z nocy z 5 na 6 lutego cesarz odpoczywał na plebani w Lubominie u księdza Piotra Masutha.

Którą drogą Napoleon przybył od Lubomina ?

Przybył z Wilczkowa najprawdopodobniej poprzez Biała Wolę wówczas był to ważny szklak komunikacyjny
REKLAMA

Re: Rok 1807 w oklicy Ornety 2010/04/01 18:23 #14

• Anonymous
  • Anonymous Avatar
  • Gość
W Lubominie chodzą słuchy że podczas pobytu Napoleona spalono kościół nigdzie nie znalazłem potwierdzenia tego faktu więc to chyba tylko plotki

Re: Rok 1807 w oklicy Ornety 2010/04/01 21:32 #15

• albert
  • albert Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty głos
  • Otrzymane podziękowania: 19

Gość napisał: W Lubominie chodzą słuchy że podczas pobytu Napoleona spalono kościół nigdzie nie znalazłem potwierdzenia tego faktu więc to chyba tylko plotki

Prawda.Na wschodniej ścianie wieży widać zarys pierwotnego dachu, krokwie były nieco wyżej niż obecnie.Podobno przechodzące oddziały zarządały okupu, kiedy mieszkańcy odmówili żołnierze podpalili kościół.

Re: Rok 1807 w okolicy Ornety 2010/06/17 01:26 #16

• Anonymous
  • Anonymous Avatar
  • Gość
podobno w spędach zachował się szaniec I korpusu Bernadote`a , pytanie w którym miejscu ?

Re: Rok 1807 w okolicy Ornety 2010/06/19 18:28 #17

• albert
  • albert Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty głos
  • Otrzymane podziękowania: 19
Bardzo łatwo go namierzyć.
Jeśli jedziemy od strony Ornety to na skrzyżowaniu dróg Osetnik-Spędy skręcamy w lewo.Pierwsza kępa drzew na pagórku po lewej stronie drogi to właśnie szaniec.Istnieje teoria że wcześniej istniało tam pruskie grodzisko.