Raiffeisen Molkerei GmbH - mleczarnia - Strona 2 - Forum Ornecianki
Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT:

Spółdzielnia Mleczarska w Ornecie 2013/05/03 21:53 #11

• Robcio
  • Robcio Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty głos
  • Otrzymane podziękowania: 12
Polecam godna obejrzenia oryginalna butelke po smietanie z tejże mleczarnii. Znajduje się na wystawie w Galerii Art Nova.

Raiffeisen Molkerei GmbH - mleczarnia 2020/02/17 00:02 #12

• Krzysztof U
  • Krzysztof U Avatar
  • Wylogowany
  • Admin
  • Otrzymane podziękowania: 16
Ornecka mleczarnia działała pod adresem
Raiffeisen Molkerei GmbH
Bahnhofstraße 57/59 Wormditt

Po wojnie ORZECZENIEM NR 4 MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO z dnia 13 października 1949 r przeszła na własność państwa. Brak zdjęć z okresu sprzed 1945.

Urządzenia i wyposażenie wywiezione przez sowietów w 45

Załączniki:

Molkereigenossenschaft - Bahnhofstraße 57/59 obecny EDEN 2020/02/29 22:59 #13

• Piotr Butkiewicz
  • Piotr Butkiewicz Avatar
  • Wylogowany
  • Świeżak
  • Otrzymane podziękowania: 1
Dzień Dobry.
Od dzisiaj (29.02.2020) jestem użytkownikiem pieknego portalu ORNECIANKA. Gratuluje administratorom. Przy okazji chciałbym poprosić o jakieś info o byłej mleczarni. Zależy mi bo jestem obecnym właścicielem budynku. Chętnie dowiem się o ludziach którzy tworzyli budowlę i tam pracowali.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewa
REKLAMA

Molkereigenossenschaft - Bahnhofstraße 57/59 obecny EDEN 2020/03/01 10:19 #14

• ewa
  • ewa Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Admin
  • Otrzymane podziękowania: 21
Witamy na portalu pana Piotra. Co do losów mleczarni temat jest do rozpracowania. Posiadamy bardzo skromną wiedzę na temat jej losów sprzed 1945. Prawdopodobnie budynek samej mleczarni pochodzi z lat 1925-32. Był własnością spółdzielni mleczarskiej która zaczęła działalność w 1925. Wraz z wzrostem produkcji mleka przez okolicznych rolników mleczarnia rozbudowywała potencjał produkcyjny. Oprócz masła zaczęła produkować sery. Przerób mleka z 0,5 miliona litrów wzrósł do prawie 10 mln. Kierownikiem mleczarni był Leo Kluth a prezesem zarządu Johann Braun. Nie zachowało się żadne znane mi zdjęcie mleczarni sprzed 45 roku.

Załączniki:

Molkereigenossenschaft - Bahnhofstraße 57/59 obecny EDEN 2020/03/01 14:48 #15

• Mleczarnia
  • Mleczarnia Avatar
  • Gość
Dzień dobry. Mój dziadek a ojciec mojej mamy Stanisław Żokowski ur. w 1911r, zm. w 1980r. pracował w Mleczarni jako palacz. Przepracował tam całe swoje życie zawodowe ( po wojnie) aż do emerytury. Mieszał na ulicy Mickiewicza 8/6. Jako dziecko chodziłam do dziadka do kotłowni. Pamiętam dziadka cieżko pracujacego, wrzucajcego węgiel do pieca. Pozdrawiam Jolanta Bujwid.Malbork

Molkereigenossenschaft - Bahnhofstraße 57/59 obecny EDEN 2020/03/01 21:07 #16

• Krzysztof U
  • Krzysztof U Avatar
  • Wylogowany
  • Admin
  • Otrzymane podziękowania: 16

Mleczarnia napisał: Dzień dobry. Mój dziadek a ojciec mojej mamy Stanisław Żokowski ur. w 1911r, zm. w 1980r. pracował w Mleczarni jako palacz. Przepracował tam całe swoje życie zawodowe ( po wojnie) aż do emerytury. Mieszał na ulicy Mickiewicza 8/6. Jako dziecko chodziłam do dziadka do kotłowni. Pamiętam dziadka cieżko pracujacego, wrzucajcego węgiel do pieca. Pozdrawiam Jolanta Bujwid.Malbork

Dziękujemy za wiadomość i także pozdrawiamy.

Molkereigenossenschaft - Bahnhofstraße 57/59 obecny EDEN 2025/07/27 16:26 #17

• Michael Kluth / Enkel von Leo Kluth
  • Michael Kluth / Enkel von Leo Kluth Avatar
  • Gość
Michael Kluth / Enkel von Leo Kluth

Gern würde auch ich mehr über die damalige Molkerei und die Menschen erfahren.
Steht das Gebäude noch? Gibt es noch alte Fotos?
Gruß Michael Kluth Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Molkereigenossenschaft - Bahnhofstraße 57/59 obecny EDEN 2025/07/27 16:30 #18

• Michael Kluth / Enkel von Leo Kluth
  • Michael Kluth / Enkel von Leo Kluth Avatar
  • Gość

Gerne würde ich mehr über die Molkerei erfahren / steht das Gebäude noch/ kennt jemand eine Maria Pellowski (oder ähnlich geschrieben),Schwester dar damaligen Ehefrau Anna Kluth von Leo Kluth.

Gruß Michael Kluth Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Molkereigenossenschaft - Bahnhofstraße 57/59 obecny EDEN 2025/08/18 19:00 #19

• ewa
  • ewa Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Admin
  • Otrzymane podziękowania: 21

Gerne würde ich mehr über die Molkerei erfahren / steht das Gebäude noch/ kennt jemand eine Maria Pellowski (oder ähnlich geschrieben),Schwester dar damaligen Ehefrau Anna Kluth von Leo Kluth.

The building's still standing, but it no longer functions as a dairy plant, instead it's a hotel, restaurant and store PEPCO. There are very little photos left, none from before 1945. The dairy plant was working until the end of the 90s

Załączniki: